Nietolerancja glukozy nazywana inaczej stanem przedcukrzycowym – to stan wysokiego ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2. Charakteryzuje się obniżoną zdolnością organizmu do metabolizowania glukozy. To jeszcze nie cukrzyca, ale ostrzeżenie przed tą jakże poważną i niebezpieczną chorobą. Jej objawów na pewno nie wolno lekceważyć!
Przy podejrzeniu nietolerancji glukozy bardzo ważne jest jak najszybsze udanie się do lekarza i skonsultowanie z nim swoich obaw. W przypadku nietolerancji glukozy istotne jest świadome podejście pacjenta do swojej choroby i przestrzeganie zaleceń specjalistów (diabetologa, dietetyka, lekarza pierwszego kontaktu). Konieczne są również regularne badania takie jak pomiar glukozy. Przeprowadza się go na czczo. Po pobraniu krwi pacjent wypija w ciągu 5 minut 250-300 ml wody, w której rozpuszczone jest 75 g glukozy. Następnie czeka w pozycji siedzącej przez dwie godziny na pobranie krwi. Znakiem, że organizm nie radzi sobie z przyswojeniem glukozy jest sytuacja, gdy wynik badania utrzymuje się na poziomie 140-199 mg/dl. W diagnostyce zaburzonej tolerancji glukozy przeprowadza się również doustny test tolerancji glukozy.
Nieprawidłowa tolerancja glukozy nie jest definiowana jako stan chorobowy, niemniej jednak jej rozpoznanie odgrywa kluczową rolę w niedopuszczeniu do cukrzycy. Minimalizuje to ryzyko poważnych powikłań, które z niej wynikają. Aby zredukować ich ryzyko konieczne jest wdrożenie zaleconych przez lekarza odpowiednich działań od razu po rozpoznaniu. Ważna jest zmiana stylu życia, diety, podjęcie aktywności fizycznej oraz przyjmowanie przepisanych leków. Wszystko to ma pozytywny wpływ na uwrażliwienie tkanek na działanie insuliny.
Jeżeli podejrzewasz u siebie ryzyko nietolerancji glukozy, nie można zwlekać i jak najszybciej należy skontaktować się z lekarzem. W Centrum Medycyny Profilaktycznej pracują specjaliści, którzy zlecą Ci odpowiednie badania i najlepiej zajmą się Twoim stanem zdrowia! Należy pamiętać, że czym wcześniejsza reakcja, tym większe szanse na sukces!